2 Şubat 2024 Cuma

GÖSTERİŞ ENFLASYONU

 


İktisatta Greedflasyon diye bir şey varmış, açgözlülük enflasyonu. Mahfi Eğilmez'e göre bu ''İngilizcede açgözlü anlamına gelen greed sözcüğüyle enflasyonun birleştirilmesinden doğmuş bir terim olan greedflasyon; yüksek enflasyonun yarattığı ortamdan yararlanarak mal ve hizmetlerin satış fiyatlarını enflasyonun da üzerinde artırma eylemini tanımlıyor.'   

Bence bu, öğrenilmiş çaresizlik ve kendini gerçekleştiren cesaretle ilgili de bir şey.  (https://onbinkitap.blogspot.com/2022/04/kendini-gerceklestiren-kehanetin-gunluk.html) Yani aslında tüketici de nasıl olsa enflasyon var diye her türlü fiyat artışını kabulleniyor. 

Ben, Mahfi Eğilmez yada başka bir iktisatçının yazısında görmediğim bir şeyden bahsedeceğim, gösteriş yapma enflasyonu yada gösteriş yapmanın enflasyona katkısı. Bu olay, ülkemiz gibi geri kalmış ülkelerde daha fazla. İlk neden, birikimsiz, kültürsüz insanlar, harcama yaparak bunu gösterme eğilimi daha fazla. Aslında bu her insanda var. Hatırlar mısınız sosyal medaynın ilk yıllaırnda, daha Facebook gençler arasında da yaygınken, İnstağramın ilk yıllarında yemeğin fotosunu çekme modası vardı. Moda bir yana, çolgunlıktı bu. Bununla alay eden videolarda bayağı yayılmıştı. Azalarak bitti bu moda. Lokanta ve kafelerim absürt sunumları ve saçma dekorları, bu akımdan kalmadır. Sonra bir ara konum atma modası başladı. Şu günlerde de fiş-fatura paylaşma modası var.

Bu olay, ülkemiz gibi kültürü geri ülkelerde daha fazla. Çünkü oralarda bu tür eksiklikleri para ve makam gücü ile kapatma alışkanlığı var. Parayı da göstermenin yolu günümüzde sosyal medya olmuş durumda. Sosyal medyadan evvel, arkadaşınızı eve misafir etmeliydiniz ki, yeni eşyaları gösterebilmeliydiniz ya da yemek ısmarlamalıydınız ki, lokantanın müdavimi olduğunu gösterebilmeliydiniz. Şimdi ise sosyal medya hesabınıza foto yada video atmanız, yer bildirimi yapmanız yeterli. Hele bir de infuluencer olup, bu işten para bile kazanabilirsiniz.

Bütün bunlar, enflasyonu arttıran bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle açgözlü insanlar, fiyat arttırmaya bahane arıyor. Özellikle mekan (Kafe-lokanta) işleten merdiven altı yerler bile,  fiyat arttırmaya bahane arıyor. En basitinden bir kaç Yeşilçam filmi resmi-afişi asıp,  sözde Yeşilçam kafe oluyor, çaya-kahveye yüksek fiyat vermeye kalkıyor.

Kamu kaynaklarını makam arabalarına, uçaklarına, odalarına falan harcayan siyaset de buna çanak tutmaktadır.  Bu, doğu toplumlarının antik Yunan'dan beri alay ettiği doğulu gösteriş merakının sonucudur. Aristofanes, Sokrates'i yeren Eşekarıları adlı oyununda, Pers (Akhamenid-Antik İran) devlet adamları ve hükümdarlarının lüks ve ihtişam merakıyla alay eder. Oyun karakterleri, Pers komutanları  gibi süslenmişsin, der. 

Enflasyonun tek sebebi yada en büyük sebebi gösteriştir diyemem ama etkenlerden biri olduğunu söyleyebilirim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder