25 Şubat 2019 Pazartesi

Zoraki Şöhretlerden Kurtulmak

Zoraki Şöhretlerden KurtulmakZoraki Şöhretlerden Kurtulmak
Geçenlerde Mehmet Ali Birand’ın eski belgesellerine bakıyordum. Tam izlemiyordum ama öylesine bakınıyordum. Bir anda tiksinti geldi, belgesel 1978 Maraş katliamı hakkındaydı ve gayet pişkince, katliamda MHP, Ülkü Ocakları ve diğer örgütlenmeleri masum gösteriyor.
Sonra bir şey fark ettim, aynı Birand, PKK’yı da masum göstermişti. O ve dizinin dibinde televizyonculuk- öğrenen öğrencileri (Can Dündar, Mithat Bereket, Çiğdem Anad vs vs) de benzer bir sunumla nerede katliam var, katilleri aklama derdine düşmüş.
birand ile ilgili görsel sonucuBaşka bir şeyi de, Birand’ın Kıbrıs ile ilgili bir kitabında garip bir ayrıntı dikkatimi çekti. Kendisi Kıbrıs’ta olanlarla ilgili olarak İngiltereyi, daha doğrusu Büyük Britanyayı hiç suçlamamış olması.
Oysa bu gün bile adada trafik soldan akıyor, hayat Sterlin üzerinden dönüyor, adanın Türkiye’den sonraki en büyük ortağı İngiltere, adaya gidenler, yerel halkın İngiliz hayranlığından şikayetçi vs vs.

      Bu şahsı sıradan bir yazarken, birden televizyon haberciliğinin yıldızı oldu.

Bol bol ııı sesleri le tutuk tutuk konuşuyor. Meslek hayatında hiç atlatma haber yapmamış, skandal ortaya çıkarmamış. Düz, vasat bir haberci iken, yabancı dili sayesinde diplomasi habercisi ve kötü diksiyonuna rağmen de televizyoncu.
hülya avÅŸar selfie filmi ile ilgili görsel sonucuBasın dünyamız böyle zorlama ünlü gazetecilerle dolu. Her dönemin adamı, her iktidarın alkışçısı, gazeteleri, televizyonları işgal etmiş aşağılık kimseler bunlar. Bunları birileri hem zorla şöhret yapıyor, hem de öyle kalmasını sağlıyor.
Hülya Avşar mesela, son on küsur yıldır jüri üyeliği dışında ne iş yapmaktadır? Neredeyse yirmi yıldır dizileri, filmleri gişe ve reytinglerde hüsrana uğramaktadır.
Onu ünlü yapan güzellik yarışmasında tüm jürinin onu tanıdığı, yıllar sonra ortaya çıktı. O çalınan taç, tacı çalınan güzel manşetleri çok önceden atılmıştı.
hülya koçyiÄŸit estetiksiz ile ilgili görsel sonucuBir başka Hülya’dan bahsedelim, Hülya Koçyiğit’ten. Kendisi ne kötü oyuncudur öyle? On iki Eylül öncesi filmlerinde Jeyan Tözüm’ün seslendirmesi de kısmen de idare eder durumdadır. Darbe sonrası filmleri ise daha berbattır. Bir de o dönem TRT’ye seri halde filmler falan çekiyordu.
Yeşilçam’ın dört yapraklı yoncasının bir yaprağı olan (Türkan Şoray, Filiz Akın ve Fatma Girik ile beraber) sayılan bu kadının bir filmini söyleyebilecek olan var mı?

        Bizim nesil TRT’de sürekli dönen filmleri ile hatırlar onu.

Genelde aldatılan zavallı genç kızdır ve koşa koşa odasına gelip yüz üstü yatağa atlayıp, ağlaması ile hatırlanır.
Başrol oyuncusu olmasının tek nedeni, kocasının film yapımcısı olmasıdır. Zaten Yeşilçam’ın kadın oyuncuları genelde film yapımcılarının eşleri ya da sevgilileridir.
İnternetin tık tuzakları vardır ya (seksi resimleri için tıklayınız, o şehirde deprem oldu, o soruyu sordu vs vs), işte onların en aptalca olanı, akraba olduğuna şaşıracağınız ünlüler ‘dir. Zaten medya üç beş patronun elinde, birbirlerini ünlü yapıp duruyorlar. Yanlış yapanı da anında harcıyorlar.
deli yürek ile ilgili görsel sonucuBiz bu zorlama şöhretleri takip etmek, tüketmek zorunda değiliz.
Ben, şahsım adına bundan kurtulmanın yolunu televizyonu terk edip, internete, özellikle de youtube’a yönelmekte buldum.
Youtube ya da diğer internet sitelerinde de  atomu parçalamayı falan öğrenmiyorum. Yer yer bayağı seviyesiz şeylerle de karşılaşıyorum.
Gene de istemediğim şeyleri, istediğim başka şeyleri izlemeyi beklemek uğruna izlemek zorunda kalmıyorum.
Televizyonlarsa başka. Deli Yürek dizisi ilk iki sezonu boyunca düşük reytinglerine rağmen yayında kaldı. Amaç bir şekilde Kurtlar Vadisi ve diğer şiddet içerikli dizilere hazırlıktı. Bu dizilerle en başta devlet şiddetini ve mafya  oluşumlarını yüceltiyordu.
imirzalıoÄŸlu milletvekili ile ilgili görsel sonucuBöyle zoraki şöhretlerle ilgili masallar anlatıyorlar. Kenan İmirzalıoğlu, benzinlikte çalışırken keşfedilmiş. Mirzaalioğulları ve İmirzalıoğlu diye iki ayrı soy adı kullanırlar. Ankara’nın Bala ilçesinin sahibidir desek, yalan söylemiş sayılmayız.
Kenan’ın  benzinlikte keşfedilmesi de, Hülya Avşar’ın tacı çalınan güzel olması kadar masaldır. Ailenin zenginliği bir yana, bir kolu CHP, diğeri de sağ partilerden olmak üzere onlarca yıldır aktif siyasettedir.
Ben diyorum ki artık internet çağındayız ve en azından haberleri internetten takip edip, muktedirin propagandasını dinlemekten-izlemekten kurtulabiliriz. Ya da sinema yerine tiyatroya gidebiliriz.
Tiyatro biletleri daha pahalı diyecekseniz ama sinemaların neredeyse tamamı alış veriş merkezi içinde, en üst katta ve yemek katının yanında. Yani oraya gittiğinizde, hele de ailece veya çift olarak gittiğinizde daha fazla harcıyorsunuz.
Bu düzenden kendimizi korumak istiyorsak, ünlülerinden de, gösterilerinden de korumalıyız ve bunun için çaba göstermeliyiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder