11 Eylül 2022 Pazar

FAŞİZM VE ÇOCUKLAR



 Son yıllarda Türkçülük ya da Ülkücülük denilince akla hep ergenler geldiğini fark ettiniz mi? Bu eskiden de büyük ölçüde böyleydi. Günümüzde ise üniversitelerde pek fazla, en azından doksanlardaki kadar ülkücü göremiyoruz. Ülkücülerin varlığı öğrencileri, özellikle de iyi kazanan öğrencileri kaçırdığı için, artık ülkücü gruplara eskisi kadar göz yummuyorlar. (Bunu azalıp-biten ülkücü şeyler 2'de yazacağım)  Diğer bir konu da, azınlıkların ya da azınlık üyelerinin artık güçlü ve örgütlü olması, faşizt olmanın eskisi gibi bedelinin düşük olmamasıdır. En fazla Kürt-Alevi çocuklardan, eğer dikkat etmezseniz dayak yersiniz ya da Alevi öğretmen ile uğraşırsınız. Şimdi yasalar öğrenciden yana ki, siz karlı çıkarsınız.

Oysa ileri yaşlarda faşistlik tehlikeli iştir ve ötekileştirdiğiniz kişiler, iş hayatında düşündüğünüzden daha aktif olabilirler. Yani hem canınız, hem de malınız açısından tehlikelidir. Bir de insan yaş ilerledikçe daha korkak olmakta.

Diğer yandan faşizmin çocukları kullanmasındaki asıl amaç, cinayetleri meşrulaştırmaktır. Bu erkeklik faşizmi için de böyledir. Yeşilçam dediğimiz eski Türk filmlerini hatırlayın. Aliye Rona,kocaman bir yastık ya da minder üzerinde, devasa bir mendile sarılmış, neredeyse kalaşnikof büyüklüğünde bir tabancayı, namusumuzu temizle diye, sakalları çıkmamış oğlan çocuğuna, namusumuzu temizle diye verir. Başka bir filme de Aliye Rona, bir gence silah verir. Silah verdiği gence, sen öldüreceksin, yanındaki daha küçük gence de, sen de suçu üstleneceksin, der. 

(Rahmetli büyük oyuncuydu. Hep geleneksel, erkek egemenlikten yana, törelerden yana, yüreği kinle dolu anayı oynardı. Oynadığı filmlerde dünya onun oğulları üzerinde dönerdi. Dünyadaki en değerli süt, onun sütüydü zira kolay kolay helal etmezdi. Onun sütünün helal olmasi için oğlunun kanlıları vurması, karısının üzerine kuma alması falan lazımdı.)

Saldırılarda çocukları öne sürmenin görünüşteki ilk sebebi, 18 yaş altı olduğundan daha az ceza alacak olması. Asıl sebep ise, çocukların eline silah vererek, savaşı masumlaştırmak. Faşist ve muhafazakar (neyi muhafaza ettikleri meçhul) anlamadıkları, cinayetin de, zina gibi, hatta zinadan ağır suç olmadı. Küçük yaşta çocuğu cinsel ilişkiye zorlama da, cinayete zorlamak gibi suçtur. 

Yıllar önce Isparta'da üniversite öğrencisiydim. Ispartspor'un otobüsüyle iki arkadaş Kütahya il merkezine gitmiştik. Biz iki uyanık arkadaş maça girmedik, şehri dolaştık. Sonra maç bitiminde, Isparta'ya dönmek için stadın önüne geldik. Yüzlerce, belki de binlerce çocuk, 8-15 yaş civarı çocuk, Ispartaspor ve taraftarlarını taşlıyordu. Biz, polislerin yanına sığındık, taş yağmurundan kurtulmak için. Orada yaşlı bir polis vardı. ona, bunlar hep çoluk-çocuk dedim.

-Adamın çirkefi, adamın üzerine karısıylan, çocuğunu salarmış dedi.

-Bunların yaptığı aptallık dedim. (Çok saçmaydi dediklerim, kabul) O da durur mu,cevabı yapıştırdı.

-Aptallar bok yemese, akıllıar nasıl bal yiyecek, dedi.

Sonraki yıllarda, Hrant Dink cinayeti başta olmak üzere, pek çok cinayet, çocuklara işletildi.  Ogün Samast, Hrant Dink'i öldürdüğünde 17 yaşındaydı. Sizce 17 yaşında Trabzon'da yaşayan biri, nasıl İstanbul'da yaşayan ve şahsen tanışmadığı birini öldürebilir? Ya da birileri neden birisini, Aliye Rona'nın canlandırdığı karakterler gibi 17 yaşındaki çocuklara öldürtür?

Faşizm ya da diğer tüm ideolojiler, işlediği cinayetlerde haklı olma peşindedir. Bu masumiyet, sadece cinayetin suçundan kurtulmayı değil, bir sonraki cinayeti haklı çıkarmaya da yarar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder