Sosyal Demokrat Otto Wels'in "Yetki Yasası"nın Kabulüne Karşı Konuşması (23 Mart 1933)
Hitler "Yetkilendirme Yasası"nı önerdiğinde, Nasyonal Sosyalistler Komünist muhalefeti neredeyse ezmişti. Pek çok Sosyal Demokrat delege "koruyucu gözaltındaydı" ve Merkez Parti tedbire desteğini zaten açıklamıştı. Bununla birlikte, 23 Mart 1933'te, yani Reichstag'da oylamanın yapıldığı gün, Kroll Opera Binası'nda potansiyel muhalifleri ve kararsız olanları korkutmak için hâlâ çok sayıda SA görevlisi hazır bulunuyordu. Yalnızca Sosyal Demokrat delegeler (en azından gözaltında olmayanlar) Hitler diktatörlüğünün yasal dayanağı haline gelen yasaya karşı oy kullandı. Ancak Reichstag yasama yetkisinden vazgeçmeden önce, SPD Başkanı Otto Wels (1873-1939) bir kez daha Weimar'ın demokratik ideallerini desteklediğini söyledi.
Bayanlar ve baylar! Biz Sosyal Demokratlar, Reich Şansölyesi'nin Almanya'ya eşit muamele edilmesi yönündeki dış politika talebine katılıyoruz ve bunu her zaman temelde savunduğumuz için daha da vurgulu bir şekilde yapıyoruz. Bu bağlamda, 3 Şubat 1919'daki Bern Konferansı'nda uluslararası bir forum öncesinde, Almanya'nın dünya savaşının patlak vermesindeki suçluluğunun gerçek dışı olduğuna karşı çıkan ilk Alman olduğuma dair kişisel bir açıklama yapmama izin verilebilir. Partimizin bir ilkesi, Alman ulusunun haklı taleplerini dünyanın diğer halklarına temsil etmemizi mümkün kıldı ya da engelledi.
Önceki gün de Reich Şansölyesi Potsdam'da bizim de katıldığımız bir açıklama yaptı. Şöyle diyor: "Ebedi kazananlar ve kaybedenler teorisinin çılgınlığından tazminat çılgınlığı ve ardından dünya ekonomisinin felaketi geldi." Bu ifade dış politika için de geçerlidir; iç politika için de aynı durum geçerli. Burada da, ebedi kazananlar ve kaybedenler teorisi, Reich Şansölyesi'nin dediği gibi, çılgınlıktır.
Ancak Reich Şansölyesi'nin sözleri bize 23 Temmuz 1919'da Ulusal Meclis'te söylenenleri hatırlatıyor. O dönemde şöyle deniyordu: “Biz savunmasızız; savunmasız ama onursuz değil. Elbette düşmanlar bizim namusumuzun peşindedir, buna hiç şüphe yok. Ancak bu karalama girişiminin bir gün azmettirenlere de yansıyacağına, bu küresel felaketle yok edilenin onurumuz olmadığına, son nefesimize kadar inancımız budur.”
(Nasyonal Sosyalistlerin itirazı: Bunu kim söyledi?)Bu, o dönemde sosyal demokratların önderliğindeki bir hükümetin, düşmanların daha fazla ilerlemesini önlemek amacıyla, ateşkesin sona ermesinden dört saat önce tüm dünyanın önünde Alman halkı adına yayınladığı bir deklarasyonda da görülüyor. – Bu beyan, Reich Şansölyesi'nin beyanına değerli bir ektir.
Zorunlu bir barışın ardından çok az bereket gelir, en azından evde. Gerçek bir ulusal topluluk buna dayanamaz. Bunun ilk şartı eşit hukuktur. Hükümet kendisini aşırı polemiklere karşı koruyabilir; şiddet eylemlerine teşviki ve başlı başına şiddet eylemlerini titizlikle önleyebilir. Bu, her tarafa eşit ve tarafsız bir şekilde yapılırsa ve mağlup olmuş rakiplere sanki yasaklanmış gibi davranmaktan vazgeçilirse gerçekleşebilir. Özgürlük ve yaşam elimizden alınabilir ama onurumuz alınamaz.
Sosyal Demokrat Parti'nin yakın zamanda maruz kaldığı zulümlerden sonra, hiç kimse onun burada teklif edilen Yetkilendirme Yasasına oy vermesini makul bir şekilde talep etmeyecek veya beklemeyecektir. 5 Mart seçimleri iktidardaki partilere çoğunluk ve dolayısıyla anayasanın sözlerine ve anlamına sıkı sıkıya bağlı kalarak yönetme olanağını verdi. Böyle bir ihtimalin mevcut olduğu yerde onu alma zorunluluğu da vardır. Eleştiri yararlı ve gereklidir. Daha önce, Alman Reichstag'ı kurulduğundan bu yana, halkın seçilmiş temsilcileri tarafından kamu işlerinin kontrolü şu anda olduğu kadar ortadan kaldırılmamıştı ve yeni Yetki Yasası ile daha da fazlasının gerçekleşmesi bekleniyor. Basının da herhangi bir ifade özgürlüğünden yoksun olması nedeniyle hükümetin bu kadar her şeye kadir olması çok daha ciddi sonuçlara yol açmalıdır.
Bayanlar ve baylar! Bugün Almanya'da hüküm süren durum çoğu zaman göz kamaştırıcı renklerle anlatılıyor. Ancak bu gibi durumlarda her zaman olduğu gibi abartıdan da hiçbir eksiklik yoktur. Partime gelince, buradan şunu ilan ediyorum: Biz ne Paris'e müdahale talebinde bulunduk, ne milyonları Prag'a taşıdık, ne de yurt dışına abartılı haberler yaydık. Gerçeği yalandan ayıran türden bir habercilik evde mümkün olsaydı, bu tür abartılara karşı koymak daha kolay olurdu. Herkes için adaletin tam korumasının sağlandığını vicdan rahatlığıyla ifade edebilseydik daha da iyi olurdu. Bu size kalmış beyler
Nasyonal Sosyalist partinin beyleri, başlattıkları hareketi Nasyonal Sosyalist değil, ulusal devrim olarak adlandırıyorlar. Devrimlerinin sosyalizmle ilişkisi şu ana kadar iki kuşaktan fazla bir süredir sosyalist fikirlerin taşıyıcısı olan ve öyle kalacak olan sosyal demokrat hareketi yok etme girişimiyle sınırlıydı. Eğer Nasyonal Sosyalist Parti'nin beyleri sosyalist eylemlerde bulunmak isteseydiler, Yetki Yasasına ihtiyaçları olmayacaktı. Bu evde ezici bir çoğunluğun olacağından emin olacaklardı. İşçilerin, çiftçilerin, beyaz yakalı çalışanların, devlet memurlarının ya da orta sınıfın çıkarına olacak şekilde sundukları her önergenin, oybirliğiyle olmasa da kesinlikle büyük bir çoğunlukla onaylanması beklenebilirdi.
Ama yine de devrimlerini sürdürmek için önce Reichstag'ı ortadan kaldırmak istiyorlar. Ancak var olanın yok edilmesi devrim yaratmaz. İnsanlar olumlu başarılar bekliyor. Sadece Almanya'da değil, tüm dünyada var olan korkunç ekonomik sefalete karşı etkili önlemlerin alınmasını bekliyorlar. Biz Sosyal Demokratlar en zor zamanların sorumluluğunu üstlendik ve bunun için üzerimize taş atıldı. Devletin ve ekonominin yeniden inşası, işgal altındaki toprakların kurtarılması yönündeki başarılarımız tarihin sınavına girecek. Herkes için eşit adaleti ve sosyal iş yasasını tesis ettik. Devlet liderliğine giden yolun sadece prenslere ve baronlara değil, aynı zamanda işçi sınıfından erkeklere de açık olduğu bir Almanya'nın yaratılmasına yardımcı olduk. Kendi liderinizden vazgeçmeden bundan vazgeçemezsiniz. Tarihin çarkını geriye döndürme girişimi boşuna olacaktır. Biz Sosyal Demokratlar, güç siyasetinin gerçeklerini salt yasal protestolarla ortadan kaldıramayacağımızı biliyoruz. Mevcut iktidarınızın iktidar-politik gerçeğini görüyoruz. Ama halkın adalet duygusu aynı zamanda siyasi bir güçtür ve biz bu adalet duygusuna başvurmaktan vazgeçmeyeceğiz.
Weimar Anayasası sosyalist bir anayasa değildir. Ancak biz burada kutsal sayılan ilkelerin, hukukun üstünlüğüne, eşit haklara ve sosyal adalete dayalı bir devletin ilkelerinin arkasında duruyoruz. Bu tarihi saatte, biz Alman Sosyal Demokratları, insanlık ve adalet, özgürlük ve sosyalizm ilkelerine ciddi bir şekilde söz veriyoruz. Hiçbir Etkinleştirme Yasası size ebedi ve yok edilemez fikirleri yok etme gücü vermez. Sonuçta siz bizzat Sosyalizme bağlılığınızı beyan ettiniz. Sosyalist Yasa sosyal demokrasiyi yok etmedi. Alman sosyal demokrasisi son zulümlerden de yeni bir güç alacaktır.
Zulme uğrayanları ve mazlumları selamlıyoruz. Reich'taki dostlarımızı selamlıyoruz. Kararlılığınız ve sadakatiniz hayranlığı hak ediyor. İnançlarınızın cesareti ve kesintisiz iyimserliğiniz daha parlak bir geleceğin garantisidir.
Orijinal Almanca metnin kaynağı: Otto Wels'in Etkinleştirme Yasasının Geçişine Karşı Konuşması (23 Mart 1933), Paul Meier-Benneckenstein, ed., Dokumente der deutschen Politik, Cilt 1: Die Nationalsozialistische Revolution 1933, Axel Friedrichs tarafından düzenlendi. Berlin, 1935, s. 36-38.