30 Nisan 2022 Cumartesi

ZONGULDAK ŞEHRİNİN CEZALANDIRILMASI

 


Türkiye'deki şehir efsaneleri arasında, kalkınamayan, muhafazakar iç Anadolu şehirlerinin cezalı olduklarına dair efsaneler vardır ve bu efsaneler 2002'den evvel daha yaygındı. Mesela Yozgat'ta 5 katlıdan fazla bina yapma yasağı varmış, Çankırı'da fabrika kurma yasağı varmış vesaire, vesaire... Bütün bunların efsane olduğunu bu nesle anlatmaya bile gerek yok, lafı uzatmayalım. Ülkemizde esas sağcı politikacılar tarafından cezalandırılan bir şehir var, Zonguldak. Sebebi de 4-8 ocak 1991 büyük madenci yürüyüşü.

Bu yürüyüş, sağı o kadar tedirgin etti ki, şehir cidden cezalandırıldı. Şehrin iki ilçesi, çok büyük olmamasına rağmen ilçe yapıldı. Oysa bu ilçelerin, il olma potansiyeli olmadığı gibi, o kadar çok il olma arzusu da yoktu. Üzerine de şehrin ucuz ulaştırma imkanı olan demiryolu ile yolcu taşımacılığı kaldırıldı. Devlet deniz yollarının seferlerinin de kaldırılması ile, şehir otobüslere mahkum edildi. Ardından da şehrin ana geçim kaynağı olan madenler özelleştirildi ve işçi sayısı azaltıldı. 

Kapitalizmin şehir halkına karşı ciğeri soğumuş değil. Şehir ve maden işçilerine karşı bu nefret, üstelik ölümcül bir hal aldı. Şehirde covid-19'a bağlı ölümlerin aşırı yüksek olmasını sebebi, Ereğli ile Zonguldak arasında, pek çoğu da özel sektöre ait ve filtresiz çalışan termik santraller. Bu termik santraller,  cüzi miktarda ceza ödeyip, filtre masraflarından kurtuluyorlar.

1978 Aralığında, Kahramanmaraş ilinde (şehrinde değil, ilinde) yapılan katliam sonrası Süleyman Demirel, bana sağcılar ve milliyetçiler adam öldürüyor dedirtemezsiniz diye katliamı sahiplenmişti. Sağcılık, kendisine oy vermeyen Sünni, Türk halkına karşı da kindardır.

Zonguldak şehrini bu durumdan kurtarmak zorundayız. Bunun için ilk düşündüğüm tedbirler:

1)Şehrin demir ve deniz yolu ulaşımı iyileştirilmelidir.

2) Karabük ve Bartın'ın onurunu kırmayacak şekilde, bu iki ilçenin maddi kayıplarını da düzeltecek şekilde, il birleştirmeli ve hak edilen büyük şehir belediyesi kurulmalıdır.

3)Termik santrallere verilecek cezalar arttırılmalı, gerektiğinde kamulaştırılıp, kapatılmalı, şehrin hava kirliliği için acil durum ilan edinilmeldir.

4)Madenler açılmıyorsa, şehirde yeni iş olanakları arttırılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder